Aside

Jämjöhalvan, debut-halvmaran – Race report

Lars, Mia, Karla och jag innan starten till Jämjöhalvan!

Lars, Mia, Karla och jag innan starten till Jämjöhalvan!

Jämjöhalvan är ett halvmarathon som min goda vän Karla har pratat väldigt gott om och när hon samlade ihop lite vänner för att springa denna (och överraskningskalas för bästaste Patrik! 😀 ) så var jag ju bara tvungen att hänga på! Med tanke på slutresultatet så är jag rätt nöjd att jag följde med!

Uppladdningen till loppet måste ha varit mitt sämsta någonsin. Inte nog med att jag började rätt sent med att springa långt igen efter mitt sommaruppehåll så var loppet mitt i en övning med försvarsmakten! Jag lyckades få permission för att åka ner och springa och fira, med förbehållet att det inte fick överstiga 24h frånvaro. Det innebar att jag var tvungen att köra ner till Karlskrona på lördagsmorgonen (revelj 05.00 och ca 4h körtid) för att börja springa så fort jag kom ner egentligen. Tillbaka till Skövde på natten efter lite fest med Patrik med ankomst ca 02.00. En lång dag helt enkelt! :)

Under året så har jag satt upp lite olika mål. Ett av målen var t.ex. att jag skulle springa milen på under 45 min, vilket jag slog redan på blodomloppet i våras och filade på tiden på Karlskronas Stadsfest. Ett annat av mina drömmål för året, som jag dock aldrig trodde att jag skulle uppnå, var under 1:40 på en halvmara. Men det är väl alltid bra att ha mål att jaga, hur högt satta de än är?! :)

Väl på plats visade det sig att min klubbkompis och vän Mia också skulle försöka sig på 1:40, ett mål hon försökt slå några gånger tidigare. Perfekt, då var det ju bara att försöka hänga med henne! :) Jag hade sagt till mig själv att jag skulle försöka på 1.40, men att jag skulle ta det som det kommer, det var trots allt första officiella halvmaran jag sprang!

Vi satte i varje fall som helst fart vid startskottet med målet att försöka hålla 4:40 tempo, vilket skulle göra att vi skulle ta oss i mål strax innan 1:40. Kollar man tillbaka på km-tiderna så höll vi det ganska bra. De första 10-12 km höll vi strax under, mellan 4:30 och 4:35 och de sista 4-5 km mellan 4:50 och 5:00. Banan som vi sprang var en 4 varvs bana på asfalt och grus. Tyvärr hade det regnat lite så delar av gruset var rätt lerigt och halt, men det gick rätt bra ändå.

Första varvet gick rätt bra, kände av lite i knät som jag hade vridit till under torsdagen. Andra varvet likaså, gick rätt hyfsat. När vi började på det tredje varvet så kände jag att knät började bli lite besvärande och hade rätt ont i det. Försökte ändra belastningen lite, men det gjorde bara att höften fick ta stryk istället. När vi var inne på sista varvet så trodde jag inte att jag skulle komma i mål, kändes som en slägga på knät varje steg jag tog om jag bara kom lite fel med foten på någon liten sten eller så. Jag borde nog egentligen ha brutit, men när jag kommit så långt så kändes det bara så surt att bryta, så min envishet vann över mitt förnuft. En sak är dock säker, jag hade aldrig kommit i mål om det inte hade varit för Mia, hon var så stark och peppande!

Sista varvet var som sagt en pina, men när vi kom upp på upploppet så var det helt plötsligt värt det. Klockan stod på 1.39:30 med inte alls långt kvar, 30 sek borde vi ju hinna i mål på! 20 sek! 10 sek, vafan varför går tiden så fort för?! 1.39:58 ser jag på klockan, “HELVETE HELLER” skriker jag och slänger mig de sista metrarna i mål! Var dock inte helt säker på vad den hade stannat på när jag kommit i mål… (rätt kul att se min puls de sista 150 metrarna, från stabil ~165-170 i puls till 200, spikrakt upp 😀 ) Det visade sig att jag hade en måltid på 1.39:59!  Jag har slagit mitt drömmål för året på min första halvmara EVER! Så här i efterhand så kan jag fortfarande inte fatta det. Jag har gått ifrån att knappt kunna springa för lite över ett år sedan, till att springa en halvmara på en så bra tid som 1:40. Helt otroligt! Jag vet dock med mig att jag aldrig skulle ha klarat det utan Mia, hon var helt otroligt!

Knät börjar även det må bättre som tur är, så snart kan jag nog börja löpträna igen :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *